KOMPLEX, NAGY ÜZLETI HATÁSÚ PROJEKTEK BIZTONSÁGOS LESZÁLLÍTÁSA


Az azonnali fizetési rendszer (AFR) központi moduljának a Takarékbank, a Takarék Jelzálogbank, a Budapest Bank és az MKB Bank rendszereivel való összeköttetését és integrációját biztosító alkalmazásokat és megoldásokat a Takarékinfo Zrt. szállította.

A 18 hónapig tartó projektben 5 pénzintézet 20 számlavezető és 100-nál is több szatellit rendszerét érintő folyamatot építettünk ki. 43 millió tranzakció ment át az általunk üzemeltetett rendszeren, mely a Magyar­országon indított AFR tranzakciók 38%-a.

Az AFR 2020-as bevezetése komoly informatikai kihívások elé állította az összes hitelintézetet. Minthogy az AFR mintegy 80 százaléka banki oldalon működik, nem magának az AFR-nek a kiépítése, hanem a többi, már működő banki rendszerhez való illesztése és ezek összehangolása bizonyult nehéz feladatnak. Ráadásul az MNB 99,99 százalékos rendelkezésre állást vár el a bankoktól, miközben a 24 órás rendelkezésre való átállás miatt megszűnt a korábbi, a banküzemhez szükséges háttérműveletek, számítások elvégzését biztosító zárási időszak.

Az AFR bevezetése klasszikus példája az IT-outsourcing előnyeinek. Az átállást ügyfeleinknek sikerült fajlagosan kisebb költséggel lebonyolítaniuk. A szoftverek és az erőforrások jelentős költségeinek megtakarítása mellett közösen használhatták azt a hazai piacon is rendkívül szűkös és emiatt igen keresett szakembergárdát, amely az általános informatikai képességeken túl speciális pénzforgalmi ismeretekkel, azon belül is az AFR terén szerzett tapasztalatokkal rendelkezik. A törvényi megfeleléshez szükséges fejlesztéseket is csak egyszer kellett elvégezniük a Takarékinfo AFR központi alaprendszerében, ehhez az alaphoz tudták a saját, egymástól eltérő banki folyamataikat és rendszereiket illeszteni.

A Takarékinfo Zrt. volt az egyedüli a hazai piacon, amely egyszerre négy nagy pénzintézet (Takarékbank, Budapest Bank, MKB Bank és Takarék Jelzálogbank) átállását is végezte az azonnali fizetési rendszerre.

A Magyarországon indított AFR-átutalások 38%-a Takarékinfo Zrt. által kiépített rendszereken fut keresztül.

Egyedi fejlesztések

Amennyiben a piacon nem található megfelelő dobozos termék, akkor a meglévő rendszerek bővítése vagy új rendszer fejlesztése lehet a megoldás.

Termékpalettánkon megtalálhatók a régebbi és az újabb környezetben fejlesztett, konténerben futtatott banki alkalmazások is, kiegészülve a tervezéshez, fejlesztéshez, üzemeltetéshez kapcsolódó egyéb technológiákkal, valamint az ezek működtetéséhez elengedhetetlen biztonsági megoldásokkal.

Fejlesztőink által használt programozási nyelvek:
Kotlin, Typescript (Java Script), bash, C/C++, Delphi, PHP, Java, C#, Progress OpenEdge 4GL.

A Takarékinfo Zrt. négy fejlesztői csapattal áll ügyfeleinek rendelkezésére az egyedi fejlesztési igények kielégítéséhez.