SAJÁT TULAJDONÚ, ORACLE ALAPÚ SZÁMLAVEZETŐ PLATFORMRA ÉPÍTETT FOLYAMATOK


A Takarékbank új, egységes számlavezető rendszerének kiépítése az elmúlt évek egyik kiemelkedő fejlesztése. A korábban csak kisbanki környezetre méretezett számlavezető rendszert fokozatosan, teljesen önállóan továbbfejlesztve alkalmassá tettük az új Takarékbank nagybanki működésének teljes körű funkcionális támogatására. Az új számlavezető rendszer legnagyobb előnye, hogy a fejlesztői know-how birtokában rugalmasan, az ügyfelek igényei szerint alakíthatjuk banki informatikai rendszerüket, a megrendelők pedig csökkenthetik függőségüket, kitettségüket a nagy nemzetközi piaci beszállítókkal szemben, emellett jelentős költséget takaríthatnak meg.

A Takarékinfo Zrt. az EuroBank rendszer forráskódjának megszerzését követően azonnal döntést hozott a számlavezető rendszer technológiai megújításáról.

Az új architektúra tette lehetővé a performancia mellett a piaci és szabályozói elvárásoknak megfelelő biztonsági szint elérését is. 2019. februárjában történt meg az EuroBank V2 névvel illetett szoftververzió első két éles üzemi használatba vétele. A sikeres bevezetést követően döntött úgy a Takarékinfo Zrt. vezetése, hogy folytatja az EuroBank V2 használatának kiterjesztését. Jelenleg a legnagyobb EuroBank V2 felhasználó a Takarékbank Zrt., amelyben 1 381 000 darab élő számlát kezelnek.

Az EuroBank fejlesztés modernizációja nem csak a rendszer, hanem az alkalmazott fejlesztési módszertanok és a fejlesztés során felhasznált eszközök terén is megmutatkozott.

Az EuroBank V2 fejlesztés során bevezetésre került a szoftverfejlesztésben ma már igen elterjedt agilis fejlesztési módszertan, melynek sajátossága, hogy a fejlesztők csapatokban dolgoznak, rövid, általában 1-2 hetes periódusokban (sprintekben), jól körülhatárolt fejlesztési feladatot látnak el. A módszertan a fejlesztő számára előírja, hogy egy időben csak egy feladattal foglalkozhat, és a mindennapos rövid, de annál hatékonyabb „stand up” meetingeken lehetősége van megvitatni a problémákat, és az előrehaladás mértékét.

A technológiai megújulás folyamata tovább folytatódik az EuroBank fejlesztési projekt keretében. A fejlesztés célja ezúttal az üzleti folyamatokat vezérlő kódolás felülvizsgálata és egy modernebb programnyelvre való átírása, valamint a felhasználói felület megújítása.

Stratégiai cél, hogy az EuroBank legyen a számlavezető platform core rendszere, szolgáltatás alapon, lépésről-lépésre újjászervezve.