Azonnali Fizetési Rendszer


A Takarékinfo Zrt. volt az egyedüli a hazai piacon, amely egyszerre négy nagy pénzintézet (Takarékbank, Budapest Bank, MKB Bank és Takarék Jelzálogbank) átállását is végezte. Az országos AFR átutalásainak közel 35 százaléka a Takarékinfo által kiépített rendszereken fut.

2020. március 2-án elindult az azonnali fizetési rendszer (AFR) bevezetése, amely komoly informatikai kihívások elé állította az összes pénzintézetet. Minthogy az AFR mintegy 80 százaléka banki oldalon működik, nem maga az AFR kiépítése, hanem a többi, már működő banki rendszerhez való illesztése és ezek összehangolása bizonyult igazán nehéz feladatnak. Ráadásul az MNB 99,99 százalékos rendelkezésre állást vár el a bankoktól, miközben a 24 órás rendelkezésre állásra történő váltás miatt megszűnt a korábbi, a banküzemhez szükséges háttérműveletek, számítások elvégzését biztosító zárási időszak.

A Takarékinfo Zrt. sikeresen hajtotta végre a feladatát: az általa kiszolgált, TOP 10-be tartozó három hazai nagybank, a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank 2020. március 2-án zökkenőmentesen állt át az AFR-re.

Az AFR bevezetése klasszikus példája az IT-outsourcing előnyeinek: az új rendszer bevezetése sikeres volt, ráadásul az átállást ügyfeleinknek sikerült fajlagosan kisebb költséggel lebonyolítaniuk. A szoftverek és az erőforrások jelentős költségeinek megtakarítása mellett közösen használhatták azokat a hazai piacon is rendkívül szűkös és emiatt igen keresett humán erőforrásokat, amelyek az általános informatikai képességeken túl (IT-üzemeltetés, fejlesztés, rendszerintegráció) speciális pénzforgalmi ismeretekkel, azon belül is az azonnali fizetési rendszer terén szerzett tapasztalatokkal rendelkeznek. A törvényi megfeleléshez szükséges fejlesztéseket is csak egyszer kellett elvégezniük a Takarékinfo AFR központi alaprendszerében, ehhez az alaphoz tudták a saját, egymástól eltérő banki folyamataikat és rendszereiket illeszteni.