MIGRÁCIÓS TANÁCSADÁS, TERVEZÉS ÉS KIVITELEZÉS


A magyarországi takarékszövetkezetek egyesülése során 2013–2020 között összesen 126 hitelintézeti fúzió informatikai támogatását terveztük meg, szerveztük le és menedzseltük. Ennek során 377 rendszermigrációt hajtottunk végre, a takarékok által közel ezer, korábban felhalmozott alkalmazást kezeltünk, hat netbankrendszerüket egyetlen, közös rendszerbe integráltuk, a szervertermek számát országosan húszról kettőre csökkentettük. A migrációk során közel 3,5 millió gigabyte adatot kezeltünk és költöztettünk át.

A Takarék Csoport közös informatikai rendszerének fokozatos kiépítése során a korábbi kilenc, teljesen eltérő kapacitású és minőségű számlavezető alaprendszerből egyet tartottunk meg, amelyet folyamatosan fejlesztve és egy robusztus tranzakciós motorral ellátva alkalmassá tettünk a hatalmas termékpaletta befogadására és több, mint kétmillió számla kezelésére. Az informatikai kihívásokat bonyolította, hogy a takarékok nem önállóan csatlakoztak az országos elszámolási rendszerhez (GIRO), hanem központi bankjukon keresztül, ami különösen az azonnali fizetési rendszer bevezetésekor jelentett igen komplex feladatot.

Az utolsó hat korábbi takarék állományainak migrációját az azonnali fizetési rendszer zavartalan működtetése mellett hajtottuk végre. Ez azt jelentette, hogy folyamatosan biztosítanunk kellett az ügyfelek számára az AFR küldés-fogadás lehetőségét, ami csak olyan informatikai megoldásokkal lehetséges, amelyek képesek a számla­vezető rendszer használata nélkül is működni.

Migrációs tapasztalataink azt mutatják, hogy a művelet megkezdését megelőzően célszerű a forrásrendszerekben adattisztítást, archiválást végezni, hogy az új rendszerbe csak naprakész és valós adatok kerüljenek át.

A részletes felmérés után a tervezés következik, ennek során a kiindulási és a célrendszer adatait kell megfeleltetni egymásnak. Általában több rendszerből, több lépcsőben lehet a célrendszerbe betölteni a kívánt adatokat. Erre szolgál az ún. konverziós logika, amely leírja, hová milyen adatbázisok mely tábláit és mezőit kell másolni.

A migráció gyakran nem egyszeri tevékenység, hanem több ciklusban történik, és megtervezett tesztforgatókönyv alapján végzett tesztelés követi.

A migráció nemcsak az adatok egyik rendszerből másikba történő másolásáról szól, hanem rendszerint egy nagy kockázatú, gondos előkészítést igénylő projekt, amelyhez alaposan meg kell érteni az üzleti működést, fel kell mérni a kapcsolódó folyamatokat, rendszereket, azok adatbázisainak struktúráját.

Rendszerbevezetés, implementáció

Az egyedi fejlesztés alternatívája egy dobozos rendszer bevezetése, majd testre szabása. Ennek előnye, hogy sok ezer napnyi tervezés és fejlesztés van benne, hátránya viszont, hogy bár a legtöbb rendszer rugalmasan konfigurálható, az alapstruktúrája, a technológiája és a funkcionalitása adott, nem mindig illeszkedik a bejáratott folyamatokhoz, szervezeti felépítéshez.

A piacon található rendszerek mellett jó és költséghatékony alternatíváknak bizonyulnak a saját megoldásaink.

  • Számlavezetés
  • SAP vállalatirányítás
  • Oracle adattárház (DWH)
  • Digitális megoldások

Mi vezettük be a Takarék Csoport igényei szerint testre szabott, a vállalatirányítást és a pénzügyi-számviteli folyamatokat támogató SAP ERP rendszert, a HR-munkát támogató új SAP Success Factors alkalmazást, valamint a megújult dokumentumkezelő rendszert.